Příští rok v novém!

Stačí říci ANO. Někdy tak jednoduché, někdy tak obtížené. Proč? Může to znamenat změnu na celý život. Dobrou nebo špatnou.

Tento týden jsem hovořila s mým klientem. Volal mi ve věci nabídky bytu, o který má zájem a říká: “ To nejtěžší je říci ano. Kupuji kamiony za miliony, ale to mi  nepřijde tak složité jako u bytu.” Zvláštní. Skutečnost říci jasné ANO musí přijmout všichni, kdo řeší nové bydlení.

Je konec roku. 

Hodnotíme. Bilancujeme. Plánujeme. Tvoříme si vision boardy nebo jak tomu chcete říkat. Vizualizujeme si svoje přání a představy. Já se po velmi velmi dlouhé době nekoukám zpět, ale jen dopředu. Je to skvělý pocit. Připomíná mi to chvíle, kdy jsme řešili nové bydlení.

Bylo to vzrušující. 

Ale zpětně vidím, stejně jako u svých klientů, že jsou věci, které podceňujeme a nemají v našich rozvahách to správně důležité místo.

Pokud patříte mezi ty, kteří sní nebo již reálně plánují nové bydlení zkuste si navrhnout a zrealizovat svoji vision board na nové bydlení: Heslo: PŘÍŠTÍ ROK V NOVÉM! Piště, mluvte, kreslete i s dětmi. Někdy vidí a cítí to, co nám zůstává utajeno.

Pár postřehů na závěr roku pro vás, když cítíte, že přichází změna pro vaše bydlení.  Pokud máte jasno, čtěte i tak dále a znovu si promítněte svoje myšlenky na virtuální plátno a podívejte se na ně s odstupem.

Kde jsou ty největší otazníky?

Proč? Kvůli čemu hledáte nové bydlení nebo o něm přemýšlíte? Jaké je to zásadní PROČ? Nerozhodujete se, zda koupíte rohlík nebo housky, které v nejhorším necháte ztvrdnout a dáte slepicím. Rozhodujete o pomerně zásadní žvotní změně, etapě.  A když vás bude štvát celý svět, je prima vědět, že váš domoc je vaše oáza klidu a máte ji rádi.

Nepočká to ještě půl rok rok? Opravdu je změna práce ten správný důvod se stěhovatNejsou náklady na dojíždění zbytečně velké a neprodraží mi ve finále můj život?

Položte si nejdříve co nejvíce otázek,než se začnete rozhodovat či dokonce hledat. Pro nás makléře není nic strašnějšího, když klient vlastně ani neví co a proč to chce. 

Kde je to správné místo? 

Pro každého z vás to bude jinde podle vašich priorit a modus operandi.  Jste zvyklí jezdit pouze autem? Potřebujete tedy komfortní parkování? Metro je váš dopravní prostředek? Nebo radši zvolíte příznivější cenu a třeba 2 zastávky autobusem na metro? 

Chcete dojíždět po D1 a mít zajímavé každé ráno? Nebo hledáte něco přímo v centru města, protože jste typický městský člověk s prioritou mít vše u nosu? A co vaše děti: škola, kroužky, kamarádi. Chcete být taxikáři vlastní rodiny?

To správné místo má každý někde jinde. Doporučuji vám si dobře zvážit zejména vzdálenosti, dojíždění a náklady s tím spojené (zejména čas). Ted to může být přijatelné, ale za 3 roky už nikoli. 

Zkuste přemýšlet trochu nadčasově.

Co vlastně chci? Jak velké bydlení potřebuji?

Je to jak s dlouhými vlasy: kdo je má by rád kratší, kdo má krátké by rád delší..:). Bydlíte v bytě a toužíte po domku? Jste v domku a už máte dost dojíždění a kolon? Všechno má svoje: byt, rodinný dům nebo chata pro trvalé bydlení. Musíte se jednoduše ujasnit, co je pro vás důležité. 

Chcete radši zahradu a víte přesně, že vás péče o ní nebude stát více času, než jste ochotni investovat? Stačí vám řadový dům s malou zahrádnou, protože vám jde o pocit, že máte dům a jste vlastně pořád ve městě? Stačí vám byt, protože tam jenom přespáváte a na vyřádění se sekačkou vám stačí vaše chalupa na Slapech? 

Přemýšlejte hodně o svých slabinách a lenostech. Jsou také vaše a zrovna v ujasnění si CO vlastně hledáte, je to myslím fér vůči vám i zbytku rodiny.

Kolik chci investovat? 

Kde vezmete peníze? Máte hotovost? Budete financovat hypotékou? Potřebujete nejdříve prodat stávající bydlení a pak koupit nové? Z mého pohledu extrémně důležité pro stanovení vaši strategie pro pořízení bydlení. 

Pokud nemáte peníze, není možné nejdříve bydlení hledat a pak prodávat vaše původní. To nefunguje, sami sebe zaženete do kouta a dostanete se pod velký tlak. Zejména v této oblasti dporučuji konzultaci s realitním expertem.  Jde o sestavení plánu: jak nejlépe prodat a jak nejlépe koupit v reálném časovém úseku. Nebojte se proto zeptat a nedělat zbytečné chyby.

Hypotéky byly v roce 2015 opravdu za výborných podmínek. Již ve 4Q se začaly úrokové sazby zvedat a tento trend se očekává i v novém roce.  Velmi vám doporučuji věnovat financování velkou pozornost.  Jedna desetina na úrokové sazbě směrem dolu pro vás při době splácení 20 let může znamenat úsporu třeba až 75 tisíc korun.

Je opravdu s podivem, jak kupující klienti chtějí slevy na bytech nebo domech. Nicméně na podmínkách financování jsou schopni “prodělat” mnohem více jen proto, že si neudělají se svým poradcem větší průzkum nabídek a možností. Hypotéka nemusí být tím nejvhodnějším řešením. Stačí se zeptat.

3 NEJ pro vaše rozhodování 

Určete si v rodině tři nejdůležitejší body, priority, myšlenky, přání která budou vždy ovlivňovat vaši komunikaci při hledání nového bydlení. Něco, přes co nejede vlak, jak se říká. V kombinaci s vaším proč pak budete při hledání mít větší klid a budete schopni svému makléři přesněji definovat zadání.

Moc vám držím palce. Změna bydlení může být jedna z nejhezčích věcí ve vašich životech. Nekomplikujte si to zbytečně. Dejte si dost času na plánování i realizaci. Samozřejmě, že v tomto článku nelze obsáhnout všechno k tématu. Však to znáte, stačí se zeptat 

Bude mi ctí  vás i nadále provázet na vaší cestě realitní džunglí. Těším se na nová společná poznání a inspiraci.

V novém roce vám i vašim rodinám přeji vše nej a jen dobré.

S úctou, Ivana Cikánková

Reality